Huonokuntoisen kävyn kuntoiluhaaste. Wanted.



Takana on nyt muutama viikko kuntoilua Suunnon kellon viisomaan tahtiin. Aloitustahdin voi toudellakin luonnehtia olleen maltillinen: joka toinen päivä ohjelmassa on ollut kevyt tai ihan maksimissaan kohtalainen 25–35 minuutin lenkki, joka toinen päivä lepoa.

Laitoin kellon asetuksissa alkujaan tavoitteeksi kunnon kohottamisen. Kun lenkit tuntuivat niin lyhyiltä ja keveiltä, vaihdoin asetukseksi tehostetun kunnon kohotuksen. Nyt mennään jo 40 minuutin lenkkejäkin... kevyesti tai maksimissaan kohtalaisesti, joka toinen päivä. Mutta eipä ainakaan ole liian kova startti. Kunnonkohottaja jää nälkäiseksi.

Kellon mukaan kuntotasoni on romahtanut kesän aikana kohtalaisesta huonoksi. Kuntoiän se kertoi alunperin olevan +12 vuotta oikeaa ikääni vanhempi, tällä hetkellä enää +9 vuotta (wohou). Syketasojen ja muiden asetusten pitäisi olla ihan kohdillaan, mutta normaalivauhtisella lenkillä aparaatti hätäilee, että pulleron olisi syytä hidastaa hiukan.

Ja hidastaako se – ei.

En jaksa millään uskoa, että kuntotasoon olisi tullut kesän taidepaussin aikana ihan noin radikaali muutos. Annan siis kenkien niellä asfalttia normaaliin lenkkitahtiin. Ehkä kello hiljalleen palaa ruotuun ja ymmärtää, että tässä yritetään nyt kohottaa kuntoa, tehostetusti. Tietenkään en suostu uskomaan, että lenkkivauhdin oikeasti pitäisi olla hitaampi. 

Lenkkeily on tuntunut hyvältä. Ruokahuollon puolella olen katsellut vähän tarkemmin, mitä syön. Ja nähnyt kyllä itseni syövän myös pullaa, mutta ehkä vähän vähemmän. Riittävä vedenjuonti kangertelee vieläkin – en ymmärrä miksi, koska eihän se olisi kuin kippis ja kulaus. Puntarilla en ole käynyt pariin viikkoon ollenkaan, mutta jotain johtopäätöksiä voi tehdä siitä, että housut ovat yhtä napakat kuin ennenkin ja olo vähän keveämpi.

Noin niin kuin muuten mietin, että pitääkö tässä elämäntaparemontissa olla joku tarkemmin määritelty tavoite? Joku lukema, johon tähdätä? Tavoitepaino, kolesterolitaso, verensokerilukemat, vyötärönympärys, kilometrimäärä? Vai onko ihan ookoo, jos taaperran menemään, katsotaan mihin se riittää?

Toistaiseksi olen lähinnä katsonut, mihin tämä riittää... mutta eteneekö tällä tyylillä mihinkään?

Sen verran olen lukemia tuijottanut, että Suunnon arvioiman kuntoiän aion saada kohdilleen ja kuntotason nyt alkajaiseksi edes kohtalaiseksi. Sitten mielellään hyväksi. Esimerkiksi C25K-juoksuohjelmassa oli kuitenkin silkkaa parhautta tavoitella 5 km juoksukuntoa ja huomata, miten viikko viikolta jaksoi juosta pidemmästi. Jotakin vastaavaa kuukauden tai parin haastetta täällä kaivataan. Sellaista, jonka polvet kestää.

Huonokuntoisen kävyn kuntoiluhaastetta.

Ei kommentteja

Mitä tuumaat?